14/6/08

1, 2, 3, ΜΠΑΜ


Μερικές φορές είναι προτιμότερη μια βλάβη από την ομαλή λειτουργία ενός μηχανισμού.
Στην περίπτωσή μου, μια τέτοια βλάβη, μου εξασφάλισε τη δυνατότητα να είμαι σε θέση να αφηγηθώ σήμερα μια αξέχαστη εμπειρία του παρελθόντος.

Το να είσαι φοιτητής την δεκαετία του '70 ισοδυναμούσε και με μια "υποχρέωση" να κάνεις μια τουρνέ κάποιο καλοκαίρι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, μέσω της "Inter Rail".
Η ζήτηση για ένα τέτοιο ταξίδι ήταν τόσο μεγάλη, που αν αργούσες λίγες μέρες από την έναρξη της περιόδου εγγραφής, έπρεπε να περιμένεις σε λίστα αναμονής για ένα πολυπόθητο εισιτήριο.

Ήταν καλοκαίρι του 1979. Ξεκίνησα για ένα γύρω της Νότιας Ευρώπης με επίκεντρο την Ισπανία, τη στιγμή που τα υπόλοιπα μέλη της παρέας θα ακολουθούσαν αντιδιαμετρική κατεύθυνση με στόχο τις Σκανδιναυικές χώρες.
Πρώτος σταθμός η Βενετία. Διανυκτέρευση στο Youth Hostel σε μια αίθουσα χωρητικότητας πάνω από 100 ατόμων, υπερπλήρη και πολυπολιτισμική. Πραγματικός πύργος της Βαβέλ.
Αναχώρηση για Γένοβα και από εκεί μέσω Κυανής ακτής για Γαλλία και Ισπανία...

Το ταξίδι με ιταλικά τρένα είναι μια υπέροχη εμπειρία που πλαισιωμένη από την εκπληκτικής ομορφιάς παραλιακή διαδρομή, σε αποζημιώνει απόλυτα για την ορθοστασία και το στρίμωγμα στους διαδρόμους του τρένου. Χώρια, που η συγκέντρωση τόσων επιβατών σε τόσο μικρό χώρο μπορεί να σου εξασφαλίσει και κάποιες γνωριμίες...

Για την οικονομία του χώρου αυτής της ανάρτησης, θα αναφέρω μόνο τις άριστες εντυπώσεις που διατηρώ ακόμη από τη μοναδική Βαρκελώνη και τους απίθανους Καταλανούς, γλεντζέδες κατοίκους της!
Συνέχεια με Μαδρίτη, όπου ο πλούτος και το πρωτευουσιάνικο μεγαλείο εκβιάζουν ένα θαυμασμό, αλλά μέχρι εκεί...
Η συνέχεια προέβλεπε Σεβίλλη, Γρανάδα, Τολέδο, Κόρντοβα κλπ...

Είναι Κυριακή πρωί, στο Σταθμό της Μαδρίτης. Ο σταθμός αναπτύσσεται συμμετρικά εκατέρωθεν του γκισέ των πληροφοριών, που βρίσκονται στο κέντρο, απέναντι από την κεντρική είσοδο.
Υπάρχει χρόνος μέχρι την αναχώρηση και περιφέρομαι χαζεύοντας τους χώρους. Έτσι προσέχω ότι οι τουαλέττες που βρίσκονται απέναντι από εκεί που έχω αφήσει τα πράγματά μου δεν λειτουργούν. Υπάρχει η σχετική ενημερωτική πινακίδα.
Στο μεταξύ η ώρα περνάει και σκέφτομαι να αγοράσω κανένα φρούτο, γιατί βέβαια οι συνθήκες διατροφής στο ταξίδι δεν ήταν και οι καλύτερες.. Αγοράζω δύο αχλάδια από το μπαρ και κατευθύνομαι προς τις "Πληροφορίες" με σκοπό να πλύνω τα φρούτα στις τουαλέττες που βρίσκονται απέναντι από το χώρο που έχω εγκατασταθεί. Προχωρώντας όμως θυμάμαι ότι οι συγκεκριμένες τουαλέττες δεν λειτουργούν και κάνοντας μεταβολή απομακρύνομαι από το γκισέ των πληροφοριών επιστρέφοντας πίσω....

Δεν έχω κάνει πέντε βήματα και ένας εκκωφαντικός ήχος μαζί με καπνό και μια αίσθηση θερμότητας, μαζί με τζάμια που σπάζουν και κόσμο που ουρλιάζει, συνθέτουν το τοπίο, στη μέση του οποίου βρίσκομαι ακίνητος με δύο αχλάδια στα χέρια...
Έκρηξη βόμβας, στο γκισέ των Πληροφοριών!
Αν έχετε δει τους "Αδιάφθορους" του Ντε Πάλμα (τη σκηνή με το καροτσάκι και το μωρό στο Σιδ. σταθμό του Σικάγο), θα καταλάβετε τι σημαίνει να ζεις την πραγαματικότητα σε slow motion. Καρέ-καρέ θυμάμαι, τον κόσμο να τρέχει, τα τζάμια από τις ψευδοροφές να πέφτουν γύρω μου, τον πανικό και τις φωνές και ένα Ισπανό στρατιωτικό να με αρπάζει και να με πετάει κυριολεκτικά έξω στο γρασίδι.
Ο σταθμός αποκλείστηκε από την αστυνομία, τα ασθενοφόρα πηγαινοέρχονταν και οι επιβάτες περιοριστήκαμε σε ένα υπαίθριο χώρο κάτω από κάποια δένδρα. Θερμοκρασία γύρω στους 45 βαθμούς!
Ενας Αυστραλός, που γύριζε επί δύο χρόνια τον κόσμο ολομόναχος, με πληροφόρησε ότι τελικά, μετά από τρεις ώρες θα μπορούσαμε να φύγουμε...
Αλλαγή σχεδίων και προορισμός πλέον το Παρίσι.

Η τελευταία (για εκείνη την εποχή) βομβιστική επίθεση των Βάσκων αυτονομιστών είχε ως αποτέλεσμα πέντε νεκρούς στο σιδ. σταθμό. Την ίδια ώρα μια αντίστοιχη έκρηξη στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, είχε σαν απολογισμό δύο νεκρούς... Σύνολο επτά θύματα.

Σταματώ εδώ την περιγραφή αυτής της "μοναδικής" εμπειρίας που έζησα στη Μαδρίτη. Η επιστροφή για Παρίσι θα μπορούσε να αποτελέσει το θέμα μιας άλλης ανάρτησης...

Είναι προφανές ότι η σημερινή ιστοριούλα δίνει και απάντηση στο προηγούμενο παιχνίδι.
Είναι εντυπωσιακό (για μένα) ότι τις περισσότερες προτιμήσεις σαν αληθινή εκδοχή συγκέντρωσε η 3η πρόταση, δηλαδή η πραγματική!   





27 σχόλια:

Alkmini είπε...

αυτη κι αν ειναι εμπειρια...!!!!!
πρεπει να ειναι τραγικο να σου συμβει κατι τετοιο.
σου αφησε καμμια φοβια? οσον αφορα ισως τον χωρο των σταθμων?

εδω παει οτι του καθενος οτι του ειναι το γραφτο. δεν μπορω να μην αναφερθω στο κισμετ.

καλο σου βραδυ γλυκε fegia.

Mariela είπε...

Καλησπέρα!
Μετά από αυτή την ιστορία και φυσικά τις αναφορές σου στο Fluide Glacial και Pilote αρχίζουν να με ζώνουν κάτι φρικτές υποψίες.....
Θεωρώ δεδομένο ότι έχεις σπουδάσει στο Παρίσι, αλλά που και πότε???

Mariela είπε...

Ξαναβλέπω το μπλογκ, ξαναβλέπω τα σχέδια... κάτι μου είναι πολύ γνώριμο, εκτός κι αν πέφτω τόσο πολύ έξω....

Ανώνυμος είπε...

Mην το ξεχάσεις ποτέ το περιστατικό αυτό όσο ζεις. Ούτε τις λεπτομέρειές του. Πιστεύω ότι θα σε κάνουν καλύτερο. Καλύτερο στον τρόπο που σκέφτεσαι, καλύτερο στον τρόπο που ζεις, καλύτερο στις σχέσεις σου με τους ανθρώπους.
Καλύτερο άνθρωπο.
Και ξέρεις γιατί;
Γιατί έχεις συνειδητοποιήσει και νοιώσει βαθιά ότι η ζωή είναι δώρο.

kikop80 είπε...

Καλημέρα fegia!
Πραγματικά πού τυχερός απ' ότι κατάλαβα!
Φαντάζομαι έχει ριζώσει η εμπειρία αυτη του γεγονότος μέσα σου!
Δεν πειράζει που έχασα ήταν καλό παιχνίδι και έμαθα και μια ωραία ιστορία!!!
Τα λέμε!

Roadartist είπε...

Ημουν σιγουρη και χαίρομαι παρα πολυ που τελικά το βρηκα..!!!
Δεν θεωρω παντως την ολη εμπειρια ως αρνητικη!! Ασε που σε αυτη την ηλικια (να τα γραφω να τα διαβαζω!!) οτι σου τυχαινει το βλεπεις ως πλακα, ως εμπειρια, δεν το περνεις και τοσο στα σοβαρα..
Εμενα αλλο με "ταξιδεψε"... η περιγραφη "το να είσαι φοιτητής την δεκαετία του '70 ισοδυναμούσε και με μια "υποχρέωση" να κάνεις μια τουρνέ κάποιο καλοκαίρι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, μέσω της "Inter Rail" και το ολο ταξιδι με το τρενο κλπ......
Γρρρ.. ονειρο μου!! Αλλά δεν το εχω κανει ακομα..και οσο περνανε τα χρονια ολο το βλεπω να χλωμιαζει.. Εφετος εχω κατι κανονισει..αλλα θα ξερω σε καμια εβδομαδα σιγουρα.. :) αλλα οχι με inter rail.. Θα το ηθελα τοσο πολυ!!!!
Τυχερε fegia μου εχεις ζησει τοσες ομορφες στιγμες!
μπραβο σου :))

H.Constantinos είπε...

Απίστευτη εμπειρία, πραγματικά...
Προσωπικά, μετά από μία τέτοια εμπειρία θα εκτιμούσα ακόμη περισσότερο αυτή τη χώρα (τη δικιά μας) όπου ποτέ δεν συμβαίνουν τέτοια... Και μάλλον ποτέ δεν πρόκειται να συμβούν, τολμώ να πώ.
Φαντάζομαι ότι έχουν συνηθίσει να ζουν με τον φόβο σε κάποιες, κάμποσες χώρες, αλλά να μην τον έχεις είναι μάλλον καλύτερα!

H.Constantinos είπε...

Ξέχασα το σκίτσο...
Απλώς, φοβερό!! Αχλάδι με φυτίλι;;!! Δεν γινόταν καλύτερη εικονογράφιση!!!

Nefelli είπε...

Πάλι μάντεψα λάθος :-(((
Χαίρομαι που έχεις τη δυνατότητα να μας αφηγηθείς αυτή τη σημαντική εμπειρία σου.Θα υποθέσω ότι έχει υπάρξει σταθμός στη ζωή σου και από εκείνο το σημείο κι έπειτα, ξεκίνησαν να αλλάζουν διάφορα, στον τρόπο σκέψης σου ....
Είναι από εκείνες τις ιστορίες, που σε κάνουν να κοιτάζεις τη ζωή, με άλλο μάτι.
Να'σαι καλά που το μοιράστηκες μαζί μας.

Φιλί

Ανώνυμος είπε...

..............δεν πρόκειται να τα ξαναπάρω στο κρανίο με τα παπάκια που έχουν τις πειραγμένες εξατμίσεις και γκαζώνουν το καταμεσήμερο!

dodo είπε...

Πολύ τρομακτική εμπειρία...

kamnisenmaki είπε...

Καλησπέρα

I am back…

Όσοι και όσες δουν τον αγώνα της Ισπανίας με την Ελλάδα από την αρχή αύριο, προσέξτε ότι κάποιοι παίκτες των «Ισπανών» δεν θα τραγουδάνε τον εθνικό ύμνο. Αυτό προφανώς έχει σχέση με ενέργειες σας αυτή που έζησε ο Fegia την δεκαετία του 70.

Athens line είπε...

Μερικές φορές η ζωή είναι τόσο απρόβλεπτη που σε τρομάζει. Άραγε γλιτώνουμε από κάτι άσχημο από τύχη ή υπάρχει εξωτερική παρέμβαση?
Ελπίζω πάντως να νικήσουμε την Ισπανία έστω και από... τύχη.

Fegia είπε...

@aliki
Αλίκη μου, ευτυχώς το συμβάν το ξεπέρασα χωρίς παράπλευρες απώλειες.
:)

Fegia είπε...

@zanzibar
Έχεις δίκιο.
Το υπέρτατο αγαθό είναι η ίδια η ζωή μας.
:)

Fegia είπε...

@kikop80
Kikop80 δεν πειράζει που έχασες.
Όποιος χάνει στα blogοπαιχνίδια κερδίζει στην αγάπη!
:)

Fegia είπε...

@roadartist
Γλυκειά καλλιτέχνιδα.
Οι εποχές αλλάζουν. Τότε, όπως σημειώνω, για να βρεις εισιτήριο με την Inter Rail έπρεπε να βάλεις μέσον. Τη χρονιά που πέρασε, όπως μου είπε ένας φίλος, δόθηκαν μόνο δύο (2) εισιτήρια στην Ελλάδα για Inter Rail!!! Ελπίζω να μην είναι αλήθεια...

Σου εύχομαι να πραγματοποιήσεις τα φετεινά σου σχέδια. Θα περιμένω άλλωστε τις εντυπώσεις....

Πολλά φιλιά

Fegia είπε...

@h.constantinos
Καλημέρα φίλε
Ας μας λείπουν τέτοιες εμπειρίες...
Ετσι κι αλλιώς με τόσα άλλα απίθανα που συμβαίνουν στη χώρα μας δεν προλαβαίνουμε να πλήξουμε!

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Είναι αλήθεια ότι με απασχόλησε πολύ το τι να βάλω σαν εικόνα στην ανάρτηση. Τελικά μάλλον έκανα καλή επιλογή.

Fegia είπε...

@nefelli
Καλημέρα Νεφέλη μου
Ήταν πράγματι σταθμός. Κυριολεκτικά και μεταφορικά....
Δεν πειράζει που μάντεψες λάθος, την επόμενη φορά θα πετύχεις διάνα (χε,χε)

Φιλάκια

Fegia είπε...

@ηλιογράφος
Άσε μεγάλε και μένα τα παπάκια μου τη δίνουν... αλλά αν μιλάμε για θόρυβο, καμία σχέση με την έκρηξη!

Fegia είπε...

@dodo
Εμπειρία τρομακτική...
Πιο τρομακτική (ψυχολογικά), όμως, ήταν η συνέχεια του ταξιδιού για Παρίσι.
Ίσως την περιγράψω κάποια άλλη φορά.
Νασαι καλά

Fegia είπε...

@kamnisenmaki
...και σεις παραθερίζατε στα Καμένα Βούρλα και τα διαβάζατε από τις εφημερίδες!

Τελικά χάσαμε και από τους Καταλανούς, Βάσκους, Καστιλιάνους κλπ...

Φιλάκια

Fegia είπε...

@ρολοι ζωης
Τι να πω φίλε μου. Δεν ξέρω αν υπάρχει, γενικά, έξωθεν παρέμβση. Πάντως στη δική μου περίπτωση κάποιος έβαλε το χεράκι Του...

Καλημέρα

Roadartist είπε...

Ηξερα μονο οτι ηταν πιο ακριβα τοτε, οχι οτι επρεπε να βαλεις και μεσον (!!!) για να βρεις εισητηριο Δηλαδη δωθηκαν...2 εισητηρια και εσυ ειχες το ενα απο αυτα?..
Δυο φορες "ουαου" .. :) Καλα ασε εχω με τα ταξιδια .. τρελα! Να εισαι καλά!

Fegia είπε...

@roadartist
Παρεξήγηση...

Όταν πήγα εγώ με Inter Rail τα εισιτήρια γίνονταν ανάρπαστα.

Την περασμένη χρονιά (2007) έμαθα ότι δόθηκαν 2 εισιτήρια όλα κι όλα...
Δηλ. μηδενική ζήτηση, ενδεικτική ότι και ο φοιτητόκοσμος άλλαξε συνήθειες και γούστα...

Φιλιά

Roadartist είπε...

ααα!! Οκ fegia, να σαι καλα για τη διευκρινηση! Ενταξει και παλι ομως μονο 2 εισητηρια πολυ λιγα μου φαινονται.. Αλλα δεν νομιζω ομως να φταιει σε αυτο η αλλαγη γουστων.. Πολλοι νεοι σημερα θα ηθελαν πολυ να το ζουσαν ως εμπειρια ενα τετοιο ταξιδι, αλλα δεν ειναι και το πιο ευκολο.
Καλο απογευμα!

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Είναι καταπληκτική η Ισπανία και ειδικά τα μέρη(Βαρκελώνη,Σεβίλλη κλπ)που αναφέρεις.Φαντάζομαι τότε που είχες πάει θα ήταν πιο όμορφα και απο σήμερα.
Καλησπέρα.