14/12/08

the massacre of the innocents*



"Τα παιδιά μας, δεν είναι εξαγριωμένα χωρίς λόγο... Το σύνολο σχεδόν της νέας γενιάς δεν είναι εναντίον των αρχών, των αξιών και των ιδανικών που ενέπνευσαν και έθρεψαν το γένος μας, αλλά εναντίον όλων ημών που τους τα διδάσκουμε και συγχρόνως τα προδίδουμε ανερυθρίαστα και ασύστολα. Τα παιδιά μας δεν αμφισβητούν την αλήθεια, αλλά την προδοσία της. Τα παιδιά μας είναι θυμωμένα μαζί μας επειδή μας αγαπούν και αισθάνονται προδομένα. Η νεολαία νιώθει όχι μόνο το ασφυκτικό παρόν που φτιάξαμε εμείς οι φυσικοί ή θεσμικοί γονείς τους, αλλά, κυρίως, καταγγέλλει την υποθήκευση, αν όχι την κλοπή, και την καταστροφή του μέλλοντός της".
........
"πώς να καταδικάσεις τον αδικημένο για τα λάθη του αν δεν αναζητήσεις πρώτα τρόπους και λύσεις που να δίνουν ελπίδα και να προσκαλούν σε αξιοποίηση των δυνάμεων"... "Πώς να ζητήσουμε κατανόηση και θυσίες από τον λαό μας όταν οι εσαεί προτεινόμενες επί δεκαετίες λύσεις επαναλαμβάνουν κυνικά σενάρια μονόπλευρης λιτότητας; Όταν οι περιορισμοί και οι θυσίες επιβάλλονται μονομερώς εξαιρώντας προκλητικά εκείνους προς τους οποίους θα έπρεπε καταρχήν να απαιτηθεί η συνεισφορά τους στην υπέρβαση της κρίσης";

Τα παραπάνω λόγια, δεν είναι του Αλέκου Αλαβάνου.
Τα παραπάνω λόγια, δεν τα είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τα παραπάνω λόγια, δεν ανήκουν σε κάποιο στέλεχος της Αριστεράς, που υποστηρίζει τον αγώνα των νέων για (το αυτονόητο) δικαίωμα στη ζωή.

Τα παραπάνω λόγια, είναι από τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, στον ¨ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ¨, που αναδημοσιεύεται στην Κυριακάτικη ¨ΑΥΓΗ".

Μέσα στις πολλές εκπλήξεις, που θα ακολουθήσουν τον ξεσηκωμό της νεολαίας, είναι και η ευχάριστη, όσο και εντυπωσιακή διαπίστωση ότι και στο χώρο του Κλήρου (και μάλιστα με εκπρόσωπο τον ίδιο τον προκαθήμενο) υπάρχουν φωνές που αντιστέκονται στην υποκρισία και καταγγέλουν το φαρισαϊσμό όλων των πολιτικών (και μη) παρατρεχάμενων, που πλαισιώνουν τα πάνελς των καναλιών, ως τιμητές της δημοκρατίας και δημόσιοι κατήγοροι των βιαιοτήτων.
Μια δήλωση-βόμβα (μεγατόνων), που έρχεται (εν μέρει) να αποκαταστήσει(;) τη χαμένη τιμή της πνιγμένης στα νερά της Βιστωνίδας, Ελληνικής Εκκλησίας.
Είναι βέβαιο, ότι θα δουν πολλά τα μάτια μας τις επόμενες μέρες. Προς όλες τις κατευθύνσεις....αρχής γενομένης από την αγαστή συμπόρευση του ΚΚΕ με το ΛΑΟΣ!


* γκραβούρα του Gustave Dore

24 σχόλια:

kikop80 είπε...

Καλησπέρα Fegia!
Μακάρι οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου να συνοδευτούν και με γενναίες πράξεις!
Τότε όλοι μαζί του θα'μαστε!
:)

dodo είπε...

Μετά την ασυγκράτητη μπουρδολογία τών τηλεπαραθύρων, επιτέλους μιά θέση διατυπωμένη με σοβαρότητα και (χριστιανική) αγάπη.

H.Constantinos είπε...

Ναι, πιθανόν να δούμε πολλά...

Καλή εβδομάδα.
Ελπίζω δηλαδή να είναι καλή...

Δικαιόπολις είπε...

Ήταν καιρός να μας δείξει ο νυν Αρχιεπίσκοπος τι πραγματικά αξίζει, από μόνος του δηλαδή, και όχι σε σύγκριση με τον μακαριστό, όπου και ο τελευταίος κληρικός θα μπορούσε να φανεί γίγαντας τιμιότητας, σοβαρότητας και ανθρωπιάς. Και οφείλω να ομολογήσω ότι τα πρώτα δείγματα προσωπικής του γραφής είναι ιδιαίτερα αξιοπρεπή. Ελπίζω η αξιοπρεπής αυτή εκπροσώπηση να βρει μιμητές και σε άλλους θώκους (κυβερνητικούς, κομματικούς, δικαστικούς, ακαδημαϊκούς, κλπ). Είναι πια επείγον!

Άστρια είπε...

Μία τοποθέτηση που σκύβει, αφουγκράζεται, ακούει, πονάει και μιλάει, δυσαρεστώντας κάποιους δυνατούς. Και προέρχεται από έναν πολύ δυνατό επίσης. Η αλήθεια είναι ότι τα δείγματα που έχει δείξει μέχρι σήμερα ο αρχιεπίσκοπος είναι πολύ θετικά.

Πολύ καλή η επισήμανσή σου fegia, μετά από όσα έχουν συμβεί στον κλήρο, γιατί υπάρχουν και καλές στιγμές του που πρέπει να τις βλέπουμε.

Καληνύχτα και καλή εβδομάδα:))


υγ. άσχετο, αλλά από ότι ακούω και η ΑΕΚ κατόρθωσε πρόσφατα να βάλει ένα πολύ ωραίο γκολ:)

Dream_Rider είπε...

Πιστεύω οτι, έως και σήμερα, δεν υπάρχει καλύτερη και γραφικότερη περιγραφή των όσων συνέβησαν (και συνεχίζουν).
Μια καλή στιγμή της Εκκλησίας σε πονηρούς, γι'αυτήν, καιρούς. Είδωμεν...

Ανώνυμος είπε...

σε έναν κόσμο που οι φτηνές απομιμήσεις (σαβούρα: η σκιά της αφθονίας) μας έχουν πλημμυρίσει καλό είναι να ακούγεται και μια αυθεντική φωνή.....

Nikol Konstante είπε...

Καλησπέρα Fegia, και σε όλους!
Είχα πολύ καιρό να σ'επισκευτώ και απήλαυσα τα έργα που έχεις αναρτήσει!

κι εγώ (από το Βορρά που βρίσκομαι) την ίδια εντύπωση αποκόμισα (όπως κι οι υπόλοιποι) για τον Αρχιεπίσκοπο!
Μακάρι να γίνουν και έργα τα λόγια!

Σου στέλνω μια χιονονιφάδα και κρυστάλλινες ευχές για δημιουργικές και αισιόδοξες προεορταστικές μέρες (και νύχτες).

Nikol Konstante είπε...

Όσοι είστε νέοι καλλιτέχνες,
επισκευτείτε την ιστοσελίδα της Νέας Γενιάς για την "14η Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου" (http://www.neagenia.gr/frontoffice/port
al.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=333&cnode=33)
ίσως κάποιοι από σας θέλουν να λάβουν μέρος!!!
φιλικά από το Βορρά

Fegia είπε...

@Kikop80
Είδωμεν φίλε μου...
:)

Fegia είπε...

@dodo
Καιρός ήταν να ακούσουμε και κάτι σοβαρό και υπεύθυνο από την (συνήθως απούσα) επίσημη Εκκλησία.

Fegia είπε...

@Η.Constantinos
Τα βλέπουμε ήδη και δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμη...
Και - το κυριώτερο - με ποια κατάληξη...

Fegia είπε...

@Δικαιόπολις
Ούτε που θέλω να φανταστώ ποιες δηλώσεις θα έκανε ο τεως φίλε μου...
Όσο για μιμητές...μην πολυελπίζεις.
Φάνηκε ήδη η αναλγησία των κομματόσκυλων...

Fegia είπε...

@Άστρια
Πρέπει να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι ...
Πολλά φιλιά καλή μου.

Fegia είπε...

@Dream Rider
Καλώς ήλθες αγαπητέ.
Υπομονή, να δούμε αν θα υπάρχει συνέχεια .

Fegia είπε...

@Ηλιογράφος
Για να δούμε...

Fegia είπε...

@nko
Καλό απόγευμα στο μακρινό Βορρά.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και την πρόσκληση.
Είναι λίγο δύσκολη η συμμετοχή, εφ΄όσον υπερβαίνω -υποθέτω (LOL)- το όριο ηλικίας...

Merci quand meme

fractal είπε...

Fegia Φίλε μου. Άκουσα φευγαλέα λίγα λόγια από αυτά που είπε ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ και τρελλάθηκα. Ήξερα πως έχει μεγάλο πνευματικό ανάστημα , αλλά με κατέπληξε όταν άκουσα επιγραμματικά τα λόγια του από κάποιο δελτίο ειδήσεων. Που θα βρώ ολόκληρη την ομιλία του,( αν υπάρχουν και άλλα λόγια που είπε)
Να μιά σοβαρή και υπέυθυνη φωνή. Μιά στοργική προσέγγιση ένα δροσερό αεράκι στην κάψα της κόλασς των ημερών.
Που όμως δεν "αίρει" τις αμαρτίες των προκατόχων του.

Δικαιόπολις είπε...

@ fractal
Ολόκληρη η συνέντευξη Ιερώνυμου στο φύλλο 317 (13-12-2008) του Κόσμου του Επενδυτή, σελίδα 21. Μπαίνεις στο www.kte.gr και κατεβάζεις τη σελίδα 21 σε μορφή pdf. Καλές γιορτές!

Nefelli είπε...

Τα πρώτα ελπιδοφόρα λόγια, μετά από πολύ καιρό, έρχονται από τον εκπρόσωπο της εκκλησίας μας.
Είναι η πιο ειλικρινής τοποθέτηση που άκουσα, σχετικά με τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών.
Να είσαι καλά φίλε μου, γι' αυτήν την αναδημοσίευση-ανάρτηση.

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, ευτυχισμένα Χριστούγεννα, γεμάτα υγεία, ευτυχία και χαμόγελα για εσένα και την οικογένεια σου.

fractal είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
Ύγεία, ευτυχία δημιουργία και όνειρα. Πολλά και μεγάλα Καιδύναμη να τα πραγματοποιήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Καλή χρονιά!!!!! Υγεία, αγάπη, ευτυχία σε σένα και στην οικογένειά σου :D Φιλάκια!

nikiplos είπε...

Bonjour mon ami et bonne année !!!
Πολύ ωραία τα λόγια του αρχιεπίσκοπου, και νομίζω στην καρδιά του προβλήματος. Προσωπικά πιστεύω ότι άπτονται ακριβώς στο πραγματικό πρόβλημα. Της έλλειψης ελπίδας και περιθωριοποίησης ενός μεγάλου τμήματος της Ελληνικής Κοινωνίας. Θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια εκεί στη δεκαετία του 70 που υπήρχε πολύ φτώχια. Φτώχια στην Ελλάδα. Παιδιά με μπαλωμένα παντελόνια και εργαζόμενοι που δεν έβγαζαν αρκετά. Τότε ήταν της μόδας τα γραμμάτια. Φαντάζομαι εσύ που θα είδες και τη δεκαετία του 60 (ήμουν βρέφος τότε) θα είδες ακόμη περισσότερη φτώχια. Εκεί στα τέλη του 70 τελείωσε και η Ελληνική Μετανάστευση, και κάπως άνοιξαν οι δουλειές, υπήρξε η ελπίδα στον κόσμο. Διάχυτη Ελπίδα. Σήμερα ένα κομμάτι της κοινωνίας το οποίο στατιστικά (δεν γνωρίζω βέβαια ακριβή στοιχεία) τείνει να γίνει σημαντικό πιέζεται και ωθείται προς περιθωριωποίηση. Άνθρωποι δλδ που είχαν έναν σχετικό πλούτο επιβίωσης ως προς τα βασικά θα γίνουν φτωχότεροι. Παιδιά που μεγάλωσαν με σχετικές ανέσεις θα ωθηθούν προς τον αγώνα επιβίωσης για τα βασικά χωρίς πολλές προοπτικές. Αυτή η έλλειψη ελπίδας είναι που δημιουργεί το σημαντικότερο θυμικό παραίτησης και οργής και τελικά οδηγεί σε αυτήν την σήψη και την αποσυναρμογή του κοινωνικού ιστού που βιώνουμε σήμερα. Από την ευρωπαίκή προοπτική τείνουμε σε μια Λατινοαμερικανικού τύπου κοινωνία με εκρήξεις βίας και τον διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό να υπηρετεί σταθερά μόνο τους ισχυρούς. Κοντολογίς η αμετροέπεια των καναλιών και των «ειδικών», η αδιαφορία της πολιτικής για τα πραγματικά αυτά προβλήματα κάνει το βούρκο της βιστωνίδας να μας πνίγει ολοκληρωτικά. Κανείς πλέον δεν εμπιστεύεται κανέναν και αποδίδει δόλια αίτια σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκλογίκευσης. Δύσκολα τα πράγματα φίλε.

fractal είπε...

Δικαιόπολις. Μπήκα στο profile σου αλλά δεν είδ blogg. Από εδώ λοιπόν σε ευχαριστώ πολύ. Καλή χρονιά.henyla